bibliotecaprafuita
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
bibliotecaprafuita

Cartile Prafuite
 
AcasaGalerieUltimele imaginiCăutareÎnregistrareConectare

 

 Cum folosim astrologia?

In jos 
AutorMesaj
BlackHacK

BlackHacK


Mesaje : 214
Data de inscriere : 23/08/2009
Localizare : Canal

Cum folosim astrologia? Empty
MesajSubiect: Cum folosim astrologia?   Cum folosim astrologia? Icon_minitimeJoi Sept 03, 2009 6:58 pm

Ar trebui sa incep seria de articole pentru novici cu o definitie a Astrologiei. Dar pentru fiecare om definitiile sunt in functie de ceea ce vrea el sa vada in lucrurile definite. Aici putem da toate definitiile posibile, dar fiecare trebuie sa-si defineasca singur viziunea - iar ceea ce vede un om in Astrologie face parte din viziunea si din fiinta sa.

Asa ca o sa incep prin a declara doar ca Astrologia este UTILA. Ba chiar ca este FOARTE utila pentru cine stie cum sa o foloseasca. Intr-adevar, este nevoie de studiu pentru a patrunde in tainele ei, de munca pentru a stapini tehnicile de calcul si metodele de desenare si de interpretare a astrogramelor, dar mai ales este nevoie de o intelegere corecta a rolului si utilitatii ei. Pentru necunoscatori, astrologia poate fi o curiozitate, un pretext de amuzament sau chiar o escrocherie, dar atitudinea aceasta nu face decat sa-i impiedice sa beneficieze de tot ce le-ar putea oferi Astrologia pentru viata lor.

Concret, Astrologia te poate ajuta sa vezi realitatea in ansamblul ei, holistic, depasind limitarile viziunilor materialiste, care nu tin cont de cauzele profunde ale lucrurilor. Toate lucrurile din Univers alcatuiesc un intreg, un Tot, iar aceasta relatie intre ele permite cunoasterea lor prin metode intuitive cum este si Astrologia. Orice lucru este cunoscut de mintea umana atunci cand este constatat si apoi incadrat in sistemul de cunoastere acceptat de catre minte. Deoarece toate lucrurile din Univers sunt corelate intre ele, pot fi cunoscute luand ca model acele lucruri din Univers (in cazul Astrologiei, astrele cele mai apropiate de Pamant) care pot fi urmarite usor si care au o influenta constanta asupra realitatii terestre si umane. La nivel fizic, legatura dintre astre si viata de pe Pamant se face prin actiunea vibratiilor planetare.

Orice corp are propria sa vibratie. Si planetele au vibratii proprii, care pot fi intelese ca niste unde subtile care sunt receptionate pe Pamint cu parametri variabili, in functie de pozitia planetelor pe zodiac, interactionand constant cu vibratiile zodiacale si cu vibratiile corpurilor de pe Pamint. Fiecare om are propria sa receptivitate fata de aceste vibratii.

Studiind pozitiile astrelor si cunoscand care sunt influentele generale ale vibratiilor planetare si zodiacale, tendintele la care ele ii expun pe oameni si conditiile favorabile pe care le pot genera aceste vibratii in viata individuala si sociala, o minte deschisa si creatoare poate percepe solutiile optime pentru rezolvarea diverselor situatii din viata terestra in armonie cu vibratiile cosmice.

Nu recomand nimanui sa abordeze astrologia ca pe o stiinta divinatorie, pentru ghicit/prezis viitorul, fiindca viitorul se naste in prezent, iar prezentul si-l construieste fiecare. Dar recomand calduros folosirea astrologiei ca instrument de evaluare a posibilitatilor de actiune si in luarea deciziilor. Folosita astfel, Astrologia va putea aduce beneficii mult mai mari decat folosita ca spectacol al prezicerilor.

Intotdeauna trebuie sa ne amintim dictonul astrologic clasic: ASTRELE PREDISPUN, DAR OMUL DISPUNE! El ne spune ca suntem responsabili pentru optiunile si faptele noastre in viata si ca vom culege roadele a ceea ce semanam.

Astrele nu fac decat sa umple mediul nostru de viata cu vibratii care ne afecteaza mai ales la nivel launtric, psihic si spiritual, pentru ca la nivel mental, constient, sa invatam sa luam deciziile corecte. Astrele nu sunt responsabile pentru ceea ce ni se intampla bun sau rau in viata. Ele nu fac decat sa ne prezinte drumuri de parcurs, dar noi alegem incotro si cum mergem in viata.
Fiecare este responsabil pentru ceea ce alege.
Sus In jos
BlackHacK

BlackHacK


Mesaje : 214
Data de inscriere : 23/08/2009
Localizare : Canal

Cum folosim astrologia? Empty
MesajSubiect: Re: Cum folosim astrologia?   Cum folosim astrologia? Icon_minitimeJoi Sept 03, 2009 6:58 pm

In viata sociala, oamenii au functii foarte diverse, astfel ca intalnim tot felul de categorii sociale si profesionale: medici, profesori, ingineri, muncitori, comercianti, functionari etc. Fiecare categorie are trasaturile ei, rolul ei in societate, stiluri de viata si de gindire, uneori chiar limbaj si uniforme caracteristice. Dar ceea ce se vede in diversitatea nivelurilor vizibile ale vietii terestre, la nivel social si profesional, este doar o oglindire partiala a diversitatii care se manifesta la nivel cosmic.

Deosebirea este ca, la nivel cosmic, diversitatea este generata prin diversitatea vibratiilor si a combinatiilor de vibratii. Iar diferitele tipuri de vibratii sunt generate dupa legi constante, conform complexelor ritmuri cosmice ilustrate de miscarile planetare si stelare. In fiecare individ uman, vibratiile cosmice actioneaza in diverse raporturi si combinatii, in functie atat de momentul nasterii individului, cat si de optiunile sale in diversele domenii ale vietii.

Ciclul natural al anotimpurilor terestre, corelat in mod vizibil cu miscarea de revolutie a Pamantului in jurul Soarelui, este impartit in etape egale, fiecare etapa avand o vibratie proprie. Un asemenea sistem poarta numele generic de zodiac. Se poate spune ca un zodiac este, de fapt, un calendar energetic. Cine il cunoaste, poate folosi optim energiile caracteristice fiecareia dintre etape, prin diverse metode de lucru energetic si subtil, actionand de la nivelul cel mai accesibil, cel intelectual.

Exista multe zodiace, fiecare reprezentand un sistem distinct (de pilda, exista un zodiac european, un zodiac chinezesc, un zodiac arboricol, un zodiac indian etc.). Exista si similitudini intre ele, dar fiecare reprezinta un mod distinct de percepere a vibratiilor cosmice in ritmurile lor naturale. Fiecare popor si fiecare cultura a vazut altfel aceste vibratii, astfel ca pot sa existe viziuni diferite, care se pot completa reciproc, sau pot fi folosite individual, cu acelasi succes. Orice zodiac este doar un instrument de lucru, iar succesul in folosirea lui depinde numai de precizia si credinta cu care este folosit.

In zona Romaniei si in toata Europa, cel mai frecvent folosit este Zodiacul European, care provine de la vechile civilizatii care au trait in zona Indo-Europeana: chaldeenii, romanii, grecii si arabii au contribuit la ceea ce numim astazi zodiac european. Dar, ca orice stiinta, astrologia este si ea in evolutie si de-a lungul secolelor au aparut continuu schimbari si imbunatatiri ale sistemului de lucru cu zodiacul.

Zodiacul european imparte anul in 12 zodii, prima dintre ele incepand intotdeauna la Echinoctiul de Primavara. Cele 12 zodii poarta numele a 12 constelatii aflate pe ecliptica, adica pe traseul pe care - aparent - il parcurge Soarele pe cer in jurul Pamantului. Dar, in timp ce constelatiile au pozitii spatiale fixe pe harta cerului, zodiile sunt in realitate segmente de timp, raportate la Echinoctii si Solstitii, adica de fapt la miscarea de revolutie a Pamantului in jurul Soarelui. Doar la circa 26.000 ani, zodiile si constelatiile ajung sa coincida in continuumul spatio-temporal.

In ordine, semnele zodiacului european sunt date mai jos (in paranteze apare denumirea constelatiei in limba latina):

1. Berbecul (Aries)
2. Taurul (Taurus)
3. Gemenii (Gemini)
4. Racul (Cancer)
5. Leul (Leo)
6. Fecioara (Virgo)
7. Balanta (Libra)
8. Scorpionul (Scorpio)
9. Sagetatorul (Sagittarius)
10. Capricornul (Capricorn)
11. Varsatorul de Apa (Aquarius)
12. Pestii (Pisces)

Pentru cine doreste sa inceapa un studiu sistematic al astrologiei, propun un exercitiu simplu: sa-si procure un Zodiac - afis, poster, ilustratie - sau sa si-l deseneze de mana daca are talent. Acest Zodiac - pe care e suficient daca apar doar semnele zodiacale - sa si-l afiseze pe perete sau intr-un loc vizibil. Zilnic, macar 5 minute sa-l priveasca si sa reflecteze la ritmurile cosmice, la felul in care sunt corelate ele cu viata umana si chiar cu viata sa personala. Este un prim exercitiu menit sa pregateasca deschiderea perceptiei proprii pentru ceea ce inseamna zodiacul si astrele.
Sus In jos
BlackHacK

BlackHacK


Mesaje : 214
Data de inscriere : 23/08/2009
Localizare : Canal

Cum folosim astrologia? Empty
MesajSubiect: Tropic si Sideral   Cum folosim astrologia? Icon_minitimeJoi Sept 03, 2009 6:59 pm

O alta chestiune legata de zodiace, care e bine sa fie clara de la inceput pentru oricine are de-a face cu astrologia, este diferenta dintre zodiacul tropic si cel sideral, sau dintre zodiile astrologice si constelatiile zodiacale. Multi le confunda si, astfel, apare pentru ei falsa dilema: de ce se spune ca un om se naste sub o anumita zodie, desi la nasterea lui Soarele se afla intr-o cu totul alta constelatie zodiacala?

Confuzia apare din cauza ca zodiile si constelatiile poarta nume identice si, astfel, se crede ca ar fi unul si acelasi lucru. Numele zodiilor a fost dat, intr-adevar, dupa cele 12 constelatii aflate pe ecliptica, adica pe acea banda de pe harta cerului in care se inscriu traseele planetelor sistemului solar si ale Soarelui si Lunii, asa cum se vad ele de pe Pamant. Dar, in timp ce constelatiile reprezinta pozitii fixe pe cer, date de pozitiile stelelor care le alcatuiesc (si care se deplaseaza si ele, dar atat de lent fata de alte astre incat sunt considerate "stele fixe"), din punct de vedere fizic zodiile nu au in comun cu constelatiile decat numele si ordinea in care se succeda in zodiac, precum si faptul ca in ambele cazuri avem Pamintul ca punct de observatie (de referinta).

Avem, astfel, un zodiac al constelatiilor, numit si zodiac sideral, si un zodiac al zodiilor astrologice propriu-zise, numit si zodiac tropic. In zodiacul sideral, zodiile corespund aproape exact cu cele 12 constelatii zodiacale, asa cum se vad ele pe cer, in timp ce in zodiacul tropic, zodiile reprezinta cele 12 arce de cerc egale (corespunzand, deci, unor perioade de timp egale) parcurse de Soare de la un echinoctiu de primavara pana la urmatorul echinoctiu de primavara, practic intr-un an zodiacal. Aceste intervale de timp nu corespund fizic constelatiilor, ci numai simbolic si vibrational. Ne putem imagina aceste 2 zodiace ca fiind doua cercuri suprapuse, care se rotesc cu viteze constante dar diferite, astfel incat la un moment dat zodiile si constelatiile se suprapun exact, dar acest moment are loc la intervale de circa 26.000 ani.

Ca sa explic ceva mai clar, voi spune ca punctul in care se afla Soarele pe zodiacul sideral la echinoctiul de primavara se numeste in astronomie punctul vernal. Acest punct se deplaseaza continuu pe zodiacul sideral si face un tur complet al constelatiilor in circa 26.000 ani. La ora actuala (N.N.: atunci cand a fost scris materialul), acest punct se gaseste cam la 7 grade in constelatia Pestilor si se deplaseaza invers, apropiindu-se de constelatia Varsatorului. De aceea se spune ca epoca actuala este Era Pestilor si ca se apropie Era Varsatorului (se simte deja inceputul trecerii spre ea). Asta inseamna ca doar cei nascuti in ultimele 7 grade ale unei zodii (in epoca noastra) au si Soarele in constelatia corespunzatoare zodiei resprective.

Pentru a elimina aceasta confuzie si pentru a opera numai cu constelatiile, unii astrologi (relativ putini) folosesc zodiacul sideral. Dar cei mai multi astrologi folosesc, in sistemul astrologic occidental, zodiacul tropic, care are avantajul ca e raportat la ciclul terestru al anotimpurilor, fiind punctat clar de echinoctii si solstitii, deci este mai usor de studiat din perspectiva omului care traieste pe Pamant. Este foarte probabil ca, in timp, importanta acordata in astrologie zodiacului sideral sa sporeasca, dar asta se poate intampla doar pe masura ce omul, in evolutia constiintei sale, se va putea ridica la punctul in care poate aborda lucrurile din perspectiva constiintei cosmice, simbolizata de constelatii. Pana atunci, omul inca lucreaza in buna masura la nivelul constiintei planetare, terestre.

In concluzie, se poate spune ca zodiacul tropic este o proiectie a zodiacului sideral in planul de constiinta terestra. Multi isi pun problema care dintre ele este cel mai bun. Parerea mea este ca ambele sunt la fel de functionale, dar eficienta fiecaruia depinde de punctul din care se abordeaza problema. Cel mai bun instrument este, intotdeauna, cel care se potriveste cel mai bine cu intentiile si abordarea celui care il foloseste.

In sectiunea "Initiere in astrologie", informatiile si referirile astrologice publicate sunt raportate la zodiacul tropic. Daca vor aparea si informatii raportate la alte sisteme, acest lucru va fi precizat.
Sus In jos
BlackHacK

BlackHacK


Mesaje : 214
Data de inscriere : 23/08/2009
Localizare : Canal

Cum folosim astrologia? Empty
MesajSubiect: Legile Universale   Cum folosim astrologia? Icon_minitimeJoi Sept 03, 2009 7:00 pm

Bazele Astrologiei se pierd in negura timpurilor. Dar pornind in studiul atent al zodiacului, descoperim in el principii care se regasesc in mai toate filosofiile, esente ale intelepciunii, legi ale Universului sau Legi Universale. Cu toate ca ele rareori sunt incluse in cartile de astrologie - probabil fiind considerate o baza subinteleasa a gandirii metafizice din stiinta astrelor - le consider esentiale pentru o buna intelegere a functionarii si utilizarii astrologiei.

Multi oameni - chiar oameni de stiinta - nu reusesc sa inteleaga astrologia tocmai fiindca neglijeaza aceste principii de baza, felul in care ele se reflecta in teoria si practica astrologica. De aceea, toti cei care abordeaza astrologia numai pe baze mecaniciste, prin legile astronomiei si ale stiintelor materialiste, au toate sansele sa vada in ea doar o speculatie oculta, o teorie pe care ei nu au cum sa o verifice. Numai ca aceasta imposibilitate de verificare nu se datoreaza astrologiei, ci lacunelor din instrumentul mental cu care ei incearca sa o verifice.

Legile Universale sunt cuprinse, cum spuneam, in multe filosofii stravechi si moderne, in diferite forme. Cred ca forma cea mai cuprinzatoare si mai sugestiva ramane cea in care au fost enuntate ele in filosofia hermetica, veche de milenii. Cu toata vechimea acestei invataturi, legile sunt suficient de clar formulate, dar ramane ca omul care le studiaza sa le aprofundeze semnificatia si sa le recunoasca aplicatiile in tot ce traieste, pentru a le folosi. Iata mai jos textele sintetizate:

"Hermetismul este prezentarea unui sistem de legi care guverneaza intregul Univers, legi imuabile (neschimbatoare), care se manifesta peste tot - material, mental si spiritual. Cele 7 Legi Universale sunt esenta intregii filozofii hermetice, sunt Legea a TOT CE ESTE, Legea lui DUMNEZEU. Denumirea de hermetism - hermeneutica vine de la numele lui Hermes Trismegistos, unul din marii intelepti, initiati din trecutul istoric in tainele lumii.

LEGILE UNIVERSALE (Principiile Adevarului)

1. LEGEA MENTALISMULUI: Totul este spirit, Universul este mental.
Aceasta lege explica faptul ca Totul este Realitate Substantiala, aflandu-se in toate manifestarile si aparentele ei exterioare pe care le cunoastem sub denumirea de Universuri materiale, Fenomene ale Vietii, Materie, Energie - intr-un cuvant, tot ceea ce este perceput de simturile noastre materiale, este spirit. Acest spirit nu poate fi explicat si definit, dar poate fi considerat si gandit ca un spirit universal, infinit si viu. El explica Adevarul ca Lumea. Universul nu-i decat o creatie mentala a TOT-ului. Prin urmare, in acest spirit noi traim, actionam si suntem noi insine.

2. LEGEA CORESPONDENTEI: Ceea ce este sus este si ceea ce este jos, Ceea ce este jos este si ceea ce este sus.
Aceasta a doua lege explica faptul ca exista o armonie, un raport constant, o corespondenta intre diferitele planuri de manifestare ale Vietii si Fiintei - respectiv planul material, mental si spiritual. Aceste planuri sunt asemanatoare, diferenta intre ele fiind doar de grade si nivel de vibratii - sunt creatii ale TOT-ului si exista in spiritul infinit al TOT-ului.

3. LEGEA VIBRATIEI: Nimic nu este in repaus, totul se misca, totul vibreaza.
Aceasta lege este cea mai importanta pentru cunoasterea si intelegerea fenomenelor mentale si spirituale. Aceasta explica faptul ca miscarea se manifesta pretutindeni in Univers, ca nimic nu este in stare de repaus, ca totul se misca, totul vibreaza. Diferentele care exista intre variatele manifestari ale materiei, energiei si sufletului, se datoreaza gradului diferit de vibratie. De la TOT CE ESTE, care este SPIRIT PUR, pana la cele mai grobiene forme ale materiei, totul vibreaza; cu cat este mai intensa vibratia, cu atat este mai inalta pozitia pe scara. Vibratia Spiritului este atat de intensa si atat de rapida, incat, practic, pare in repaus, la fel cum o roata care se invarte cu viteza foarte mare pare oprita. La cealalta extremitate a scarii sunt formele grobiene ale Materiei, ale carei vibratii sunt atat de lente incat parca nici nu ar exista, la fel ca unele sunete de mica frecventa pe care urechea umana nu le percepe. Intre acesti doi poli opusi, exista o infinitate de grade diferite de vibratii.

4. LEGEA POLARITATII: Totul este dublu, orice lucru are doi poli, totul are doua extreme, asemanatorul si neasemanatorul au aceeasi semnificatie, polii opusi au o natura identica insa de grade diferite, extremele se ating, toate adevarurile nu sunt decat semiadevaruri, toate paradoxurile pot fi conciliate.
Aceasta lege arata ca in orice lucru sunt doi poli, doua aspecte opuse, iar contrariile nu sunt in realitate decat doua extreme ale aceluiasi obiect, intre care sunt intercalate grade diferite. Caldura si frigul, desi par opuse, in realitate sunt acelasi lucru, distingandu-se doar prin diferenta de grade. La fel, dragostea si ura, binele si raul - depinde doar de vointa noastra de a le transforma dintr-una in alta.

5. LEGEA RITMULUI: Totul se scurge inauntru sau in afara, orice lucru are durata sa, totul evolueaza apoi degenereaza, balansul pendulei se manifesta in toate si masura oscilatiei sale la dreapta este asemanatoare cu masura oscilatiei sale la stinga, ritmul este constant.
Aceasta lege explica ca in orice lucru se manifesta o miscare masurata de plecare si venire, un flux si un reflux, o balansare inainte si inapoi, o miscare asemanatoare unei pendule. Exista intotdeauna o actiune si o reactiune, un progres si un regres, un maxim si un minim.

6. LEGEA CAUZEI SI A EFECTULUI: Orice cauza are efectul sau, orice efect are o cauza, totul se intampla conform Legii, hazardul nu este decat un nume dat unei legi necunoscute, sunt numeroase planuri ale cauzalitatii insa nimic nu scapa Legii.
Aceasta lege explica faptul ca totul se intampla conform Legii, ca niciodata nu se intampla ceva neprevazut, accidental, ca hazard nu exista, deoarece exista planuri diferite de Cauza si Efect, iar planul superior domina intotdeauna planul inferior. Un eveniment este ceea ce survine, se produce ceea ce se intampla ca rezultat sau ca o consecinta a unui eveniment precedent. Un eveniment creeaza prin el un alt eveniment, el constituie o veriga in marele lant al evenimentelor ordonate, iesit din energia Creatoare a TOT-ului. Exista o continuitate intre toate evenimentele precedente, rezultate si urmatoare.

7. LEGEA GENULUI: Este un gen in toate lucrurile, totul are principiile sale, Masculin si Feminin, genul se manifesta pe toate planurile.
Aceasta lege explica faptul ca Genul se manifesta in orice lucru, ca principiile Masculin si Feminin sunt totdeauna prezente si active in toate fazele unui fenomen, pe oricare plan de viata. Cuvantul "gen" deriva dintr-o radacina latina care inseamna "zamislire, procreare, a face sa se nasca, a produce". Acest cuvant are o semnificatie mai larga si mai generala decat cuvantul "sex", care defineste deosebirile existente intre lucrurile vii (masculin si feminin). Rolul principiului Masculin este de a dirija catre principiul Feminin o anumita energie inerenta si de a pune astfel in miscare Procesul Creatiei. Unul sau altul - luate separat ca principii - sunt incapabile sa zamisleasca fara existenta celuilalt.

Cele sapte Legi sunt destul de greu de inteles de toata lumea; sunt legi prin care TOT CE ESTE (DUMNEZEU) conduce intregul univers. DUMNEZEU este TOTUL, Spiritul Infinit, Absolutul, Invizibilul, Intangibilul. Dumnezeu nu este separat de creatiile sale. El este intelepciunea infinita, inteligenta atotcunoscatoare, esenta realitatii, si se manifesta in tot si in toate. EL este Legea."

Faptul ca in text apare cuvintul "Dumnezeu" nu trebuie vazut ca o implicatie religioasa. Astrologia nu este o religie si este folosita de oameni din toate religiile lumii, oameni care nu s-au multumit cu preceptele religioase si au cautat sa inteleaga realitatea in insesi principiile fundamentale ale lumii.

Dar acum este mai limpede de ce aceia care nu cred in nici un Dumnezeu (fiind atei, materialisti convinsi), care considera ca tot ce este exista doar din jocul intamplator al unor atomi, nu se pot apropia de astrologie: ei nu au - in mintea lor - baza principiala necesara pentru a o putea folosi.

Pe de alta parte, textul acesta dezvaluie baza metafizica a Astrologiei, accesibila numai celor care reflecteaza suficient de profund la realitate si la adevarurile vietii pentru a patrunde semnificatia lor. De aceea, invatarea Astrologiei nu se poate baza pe simpla memorare a semnificatiilor unor elemente astronomice, ci este necesara intelegerea felului cum functioneaza Universul si cum se reflecta aceasta functionare in temele astrologice si in miscarile astrelor.

Ca subiect de studiu, acest text ar trebui valorificat la maximum de catre cel care doreste sa inteleaga bine Astrologia. Un prim pas poate fi transcrierea lui - pur si simplu, copierea lui de mana! Transcrierea este o metoda de invatare care poate declansa reflectii si intuitii profunde in cel care o executa. Un alt pas poate consta in stabilirea unei corespondente intre zilele saptaminii si una din cele 7 Legi Universale si, astfel, in fiecare zi se poate reflecta la Legea respectiva, intr-un moment de relaxare sau chiar in scris, intr-un jurnal (pentru cei care nu se multumesc cu tratarea astrologiei doar ca hobby, ci doresc un studiu sistematic si profund).
Sus In jos
Continut sponsorizat





Cum folosim astrologia? Empty
MesajSubiect: Re: Cum folosim astrologia?   Cum folosim astrologia? Icon_minitime

Sus In jos
 
Cum folosim astrologia?
Sus 
Pagina 1 din 1

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
bibliotecaprafuita :: Administrare :: http://biblioteca-prafuita.bloghit.ro/-
Mergi direct la: